Spisskompetanse på flytende fôrflåter av betong kan også brukes på andre områder. Sjøsterk setter nå i gang produksjonen av sin største flytekai noen gang.

– Vi går i gang med produksjonen av en flytekai på 54 x 9 meter. Vi har levert flere flytekaier tidligere, men dette er den største så langt, sier administrerende direktør i Sjøsterk, Mons-Ove Hauge. 

Bærekraftig alternativ
Selskapet med produksjonsfasiliteter og tørrdokk på Stamsneset sør for Bergen, er mest kjent for sine sjøsterke fôrflåter. Spisskompetansen på flytende betongkonstruksjoner kan imidlertid også lett overføres til en rekke andre typer flytende betongkonstruksjoner. Én av dem er flytekaier, hvor Hauge ser et stort potensial. 
– Vi har levert flere slike konstruksjoner tidligere, både som kai for båter og som flytende lager for utstyr til oppdrettsanlegg. Dette er et spennende marked hvor vi ser en økende interesse, sier Hauge. 
Han tror noe av årsaken til det er at flytende, flyttbare, konstruksjoner er et mye mer bærekraftig alternativ enn det å sprenge og fylle ut store kaianlegg på land. 
– Naturinngrepene er minimale, bruksområdet stort og levetiden er lang. Flytekaier kan brukes til serviceanlegg for oppdrettsbåter, gjerne med garderobefasiliteter og et lite verksted. De kan også brukes som ladeplass for nye el-båter, kontorfasiliteter for administrasjon, men også for sauna og badeanlegg. Det er bare fantasien som setter grensene, sier Hauge. 
Han forteller at en flytekai på 54 meter er en voksen kai, men poengterer til at de har kapasitet til å ta betydelig større prosjekter.
– Dokken har en kapasitet på prosjekter med en lengde på hele 90 meter, sier Hauge.

Samarbeidsprosjekt
Flytekaien som nå skal settes i produksjon er på bestilling fra Marina Solutions, et selskap Sjøsterk både samarbeider og konkurrerer godt med. Samlet kontraktsverdi er på fem millioner kroner. 
– Vi er for øyeblikket i ferd med å ferdigstille to betongskrog til fôrflåter for det samme selskapet. Skrogene skal leveres i månedsskiftet oktober/november, sier Hauge. 
Fôrflåteskrogene har en samlet verdi, med tilleggsordrer, på cirka 18 millioner kroner. Når skrogene er ferdigstilt begynner arbeidet på flytekaien som skal leveres allerede i februar. 
– Vi jobber godt sammen. Vi ser derfor frem til flere slike samarbeidsprosjekter, sier Hauge. 

Travelt i dokken
Samtidig som de går i gang med byggingen av flytekaien, så starter også byggingen av fôrflåte nummer to til Nordlaks.
– Vi fikk i fjor høst bestilling på to forflåter til Nordlaks. Den første er levert og vi går nå i gang med produksjon av den andre, sier Hauge.
Fôrflåtene er av typen Sjøsterk 500. Begge er på 18×28 meter og har en lastekapasitet på 500 tonn. Fôrflåtene blir utrustet for bruk på værharde lokaliteter, hvor kravene til fleksibilitet og driftssikkerhet er ekstra store. Flåte nummer to skal leveres i andre kvartal neste år. Samlet kontraktsverdi er på over 50 millioner kroner.
– Dette betyr at det er god aktivitet i dokken. Samtidig er ordreinngangen god og vi jobber med flere prospekter. Vi har fortsatt kapasitet til nye prosjekter for produksjon og leveranser både i 2022 og 2023, sier Hauge.

Sjekk ut Sjøsterks fôrflåter og andre løsninger her: https://www.sjosterkflater.no

STØRRE: Denne flytekaien er på 50 meter. Den nye som skal produseres er med andre ord fire meter lenger.

Del